Rastoča knjiga
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Misli in govori


Govor predsednika republike Boruta Pahorja na otvoritvi Rastoče knjige OŠ Mirna Peč, 7. maj 2015

V veliko veselje mi je, da sem povabljen na prireditev, ki nas, Slovence, opominja na to, da smo v prvi vrsti narod kulture. Leta 2000, na prelomu dveh tisočletij, je bilo ustanovljeno Društvo Rastoča knjiga. Bilo je ustanovljeno z namenom, da nas stalno spominja, da sta beseda in knjiga osnova slovenskega žitja in bitja.

Prvo knjigo v slovenskem jeziku smo dobili 450 let in prvi prevod svetega pisma 400 let pred svojo državo. Dolgo časa naš narod ni imel svoje lastne države, ni imel svoje vojske, ni imel svojega plemstva, imel pa je literaturo, knjige, šolstvo, skratka kulturo. Smo ena od redkih, morda celo edina država, ki je do svoje države prišla s kulturo. Nenazadnje je prav Društvo slovenskih pisateljev v 80-letih, kot znanilec slovenske politične pomladi, pripravilo osnutek nove slovenske ustave.

Tone Pavček je 8. maja pred 26-imi leti v Ljubljani, na Kongresnem trgu na svoj navdušujoč način prebral Majniško deklaracijo, politično izjavo, ki je vodila do neodvisnosti in demokracije. To je bilo pogumno dejanje slovenskega pesnika in slovenske besede. Če smo v devetdesetih letih hrepeneli po spremembah, po materialnih horizontih, nas mora ta projekt spomniti, da bomo hrepeneli po novih duhovnih obzorjih.

Danes knjiga predstavlja znanje v širšem smislu – strokovno, znanstveno in zabavno. Namen društva je prav to, da v vsakem lokalnem okolju, in ne le v centrih in v vrhovih družbe, preko šol skuša najti posameznike, ki s knjigo in pisano besedo nasploh prispevajo k razvoju družbe, lokalnega okolja in celotne države. S tem namenom smo se zbrali v Mirni Peči, v OŠ Toneta Pavčka ob pridružitvi k temu slavnemu projektu.