Rastoča knjiga
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Zapis v spomin na pesnika, pisatelja in akademika Cirila Zlobca (1925 - 2018)

Državni svet je častni pokrovitelj projekta Rastoča knjiga, ki temelji na povezovalni ideji s pomnikom knjige. 4. julija 2014 je ob jubilejni 10. obletnici projekta pri kipcu Deklice z rastočo knjigo v Župančičevi jami v Ljubljani potekala slovesnost, ki se jo je udeležil tudi pesnik, pisatelj in akademik Ciril Zlobec in Rastoči knjigi podaril nov list z izklesano mislijo

"Samo beseda premaguje čas, v njegov spomin vrisuje naš obraz."

Kipec Deklice z rastočo knjigo simbolno vključuje slovenske knjižne mejnike - od Brižinskih spomenikov preko Trubarjevih Abecedarija in Katekizma, Dalmatinovega prevoda Biblije, Prešernovih Poezij do književnosti sodobnega časa.

Rastoča knjiga, v okviru katere poleg Državnega sveta sodelujejo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Mestna občina Ljubljana, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Narodna in univerzitetna knjižnica ter društvo Rastoča knjiga, si na simbolni ravni prizadeva k spodbujanju posameznikov in narodov k osebni rasti s kulturo, umetnostjo in znanostjo. Do danes so se projektu pridružile Irska, Norveška, Rusija, Francija, Hrvaška, Avstrija, Madžarska, Indija, Srbija, Gruzija in Italija.

  • Deset let Deklice z rastočo knjigo

  • Pogovor z pesnikom, pisateljem in akademikom Cirilom Zlobcem je nastal leta 2015, ob njegovi 90-letnici. Pogovor in oddajo je pripravila in vodila Nadja Leban.