Rastoča knjiga
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Hrvaška/Croatia

Miroslav Krleža, hrvaški pisatelj, dramatik, pesnik in enciklopedist, * 7. julij 1893, Zagreb, † 29. december 1981, Zagreb. Krleža sodi med najpomembnejše hrvaške književnike 20. stoletja. Bil je pobudnik številnih kulturnih iniciativ in poglobljeno ter kritično analiziral družbeno življenje, umetnost pa je doživljal kot odraz pisateljeve subjektivne sposobnosti. Vrnitev Filipa Latinovicza je prvi moderni hrvaški roman (izšel leta 1932), v slovenski jezik ga je leta 1966 prevedel Franjo Smerdu.


Vrnitev Filipa Latinovicza

Tako je skoraj sleherni dan prihajal v svetlo sivem sakoju, s svetlimi, motno rumenimi golenicami, s palico iz ebenovine, belo ovratnico in nenavadno bleščečim ovratnikom in zapestniki na obisk k svoji prijateljici, gospe Latinovicz-Valenti (Filipovi materi); bil je videti kakor kakšna siva lutka iz črnega starega albuma. Vedno je bil skrbno okopan, čisto siv, obrit in še nekam prožen; pravzaprav ni bil neprikupen, toda Filip se nikakor ni mogel sprijazniti z njegovim obstojem. Predvsem je stari zmerom izgovarjal ime njegove matere madame Latinovicz-Valenti nenavadno razločno, počasi in ceremonialno poudarjeno, kakor da bi izgovarjal neko posebno imenitno in družbeno nadvse ugledno ime, ...