Rastoča knjiga
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Norveška/NorwayHenrik Johan Ibsen, norveški pisatelj, dramatik, pesnik, * 20. marec 1828, Skien, Norveška, † 23. maj 1906, Kristiania (danes Oslo). Ibsen velja za očeta sodobne dramatike in gledališča. Razkrival je duhovno bedo in nenravnost meščanstva ob koncu 19. stol., probleme ženske emancipacije, vprašanje telesa in duše, resnice in videza ter korupcije. Dokazoval je, da se lahko tragedije zgodijo tudi v vsakdanjem okolju. Delo Nora ali Hiša lutk je v slovenskem jeziku izšlo leta 1996 v prevodu Janka Modra.


Nora ali Hiša lutk

HELMER: Nisi - nisi bila srečna!
NORA: Ne; samo dobre volje. In ti si bil zmeraj tako ljubezniv z menoj. Vendar je bil najin dom samo igralnica. Tukaj sem bila tebi za ženo lutko, kakor sem bila doma očetu za punčko lutko. In otroci so bili moje lutke. Zdi se mi, da je bilo zabavno, kadar si se igral z mano, kakor se je otrokom zdelo kratkočasno, kadar sem se jim pridružila in se igrala z njimi. To je bil najin zakon, Torvald.
HELMER: Nekaj resnice je res v tvojih besedah - čeprav so hudo preveličane in prenapete. Vendar bo odslej čisto drugače. Čas igre je minil; zdaj pride doba vzgajanja.
NORA: In kdo se bo vzgajal? Jaz ali moji otroci?