Rastoča knjiga
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Ruska federacija/Russia

Lev Nikolajevič Tolstoj, ruski pisatelj, politik in publicist, * 9. september 1828, Jasna Poljana, Rusija, † 20. november 1910, Astapovo, Rusija. Tolstoj je eden najpomembnejših svetovnih predstavnikov realizma. V poučnih in polemičnih spisih je Tolstoj zahteval razsvetljevanje ruskih kmetov, vrnitev k zgodnjemu krščanstvu in uboštvu. Vrhunec ustvarjanja pomeni roman Vojna in mir (izhajal med leti 1865 in 1869). Delo je v slovenskem jeziku izšlo leta 1933 v prevodu Vladimirja Levstika.


Vojna in mir

"Nu, nečakinja!" je zaklical striček in mahnil Nataši z desnico, ki je bila pravkar utrgala akord. Nataša je vrgla ruto, s katero je bila ogrnjena, s sebe, skočila stričku naproti, uprla roke v boke, zganila z rameni in obstala.

Kje, kako, kdaj se je bila ta grofična, gojenka francoske emigrantke, navzela tega duha iz ruskega zraka, ki ga je dihala? Od kod je jemala te gibe, ki bi jih bili morali razni pas de chale že davno izpodriniti? A ta duh je bil prav tisti duh in ti gibi so bili prav tisti neposnemljivi, nenaučljivi ruski gibi, ki jih je striček pričakoval od nje.