Rastoča knjiga
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Srbija/Serbia


Miloš Crnjanski, srbski književnik, novinar in diplomat, * 26. oktober 1893, Csongrád, sedaj Madžarska, † 30. november 1977, Beograd. Crnjanski sodi med najpomembnejše srbske pisatelje 20. stoletja. V njegovi prozi se razodeva posameznik, ki je iz vojske prišel razočaran, protivojno razpoložen, z motnimi, zmedenimi, kaotičnimi in prekipevajočimi videnji in predstavami svetovne bolečine. Roman Selitve I-III (izhajal med leti 1929 in 1954) je v slovenski jezik leta 1963 prevedel Tone Potokar.


Selitve

Prazno je bilo torej pred njim, za vekomaj, in nesmiselno za njim vse, kar je minilo. Niti v tej vojni ni ničesar dosegel, prav tako niso dosegli drugi, le tega njegovega potepanja in preseljevanja nikakor ni hotelo biti konec. Toda globoko v sebi je čutil, da je nemogoče, da bi vse to minilo kar tako, in da ga vabi nekak glas v njem, ki mu na samem koncu obljublja nekaj izjemnega. Ko je uvidel, da mu je življenje poteklo in da ga ne more več popraviti prav tako kot ne zle usode vseh tistih, ki so bili odšli z njim in ki bodo ali padli ali se vrnili po tuji volji in za tuj račun v tisto blato, se je pred praznim jezom, pred norim prepadom, do katerega je bil prispel, odpovedal slehernemu upanju,…